Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a participat la inaugurarea uneia dintre cele mai mari şi complexe investiţii din sectorul energetic din ultimele decenii - Grupul 5 Rovinari, el arătând că vremea producerii energiei pe bază de cărbune nu a trecut şi nu va trece fără să punem altceva în loc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Am participat astăzi la inaugurarea uneia dintre cele mai mari şi complexe investiţii din sectorul energetic din ultimele decenii – Grupul 5 Rovinari. Peste 620 de milioane de lei, nenumărate ore de muncă, implicarea celor mai buni experţi ai Complexului Energetic Oltenia (CEO) şi ai companiilor care au executat lucrările de modernizare”, a scris ministrul Energiei într-o postare.

“Este o minune ce se întâmplă astăzi”, aşa mi-a zis directorul termocentralei Rovinari. Şi chiar este, după aproape 10 ani de zile de la începerea proiectului, şi destule momente în care am crezut cu toţii că nu se mai poate face nimic. Astăzi, în timpul vizitei de lucru, Grupul V Rovinari livra în sistemul energetic naţional 230MW. Îndeplineşte cele mai noi standarde de eficienţă şi protecţie a mediului”, mai arată ministrul.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Sebastian Burduja precizează că vremea producerii energiei pe bază de cărbune nu a trecut şi nu va trece fără să punem altceva în loc.

”În momentele grele ale sistemului energetic, cărbunele şi munca oamenilor din termocentrale şi din cariere, în condiţii extrem de dificile, au făcut diferenţa”, spune ministrul. Potrivit lui Burduja, tranziţia energetică este o necesitate.

”România susţine acest proces, dar trebuie să fim pragmatici şi să ţinem cont de interesul naţional şi, cred eu, şi de cel european. Ne luptăm pentru a menţine în exploatare aceste capacităţi de producţie cât mai mult timp, construind inteligent alternativa”, subliniază Burduja.

”Până una alta, am agreat astăzi împreună cu reprezentanţii CEO şi ai sindicatelor să demarăm actualizarea planului de restructurare, pentru a susţine cu toate argumentele prelungirea funcţionării termocentralelor pe cărbune la CEO. Aşteptăm în cursul anului viitor de la Transelectrica şi studiul de adecvanţă a sistemului. Am încredere că vom reuşi să convingem Comisia Europeană că securitatea energetică a României şi a regiunii este prioritate zero. Mai ales că, după sute de milioane de euro investite la CEO, efectele negative asupra mediului au fost diminuate cu peste 95%”, mai spune ministrul.

Sebastian Burduja îi felicită pe toţi cei care au dus la bun sfârşit această investiţie.

”Am toată convingerea că, prin modernizarea infrastructurii energetice, pe toate componentele sale, ne asigurăm un scut în faţa neprevăzutului, o poziţie de lider regional pe zona de energie şi, poate cel mai important, independenţă energetică pentru români”, menţionează el.

Ministrul mai spune că a vizitat astăzi şi Cariera de la Roşia, exploatată de Complexul Energetic Oltenia, cea mai mare din Sud-Estul Europei

”În doar patru ani s-a trecut de la exploatarea cu două excavatoare la 8, iar capacitatea de extracţie a ajuns la 3 milioane de tone de cărbune pe an. Am asigurat pe parcursul mandatului meu front de lucru în toate carierele, prin 10 hotărâri de guvern adoptate” Am vrut să merg în Cariera Roşia să văd condiţiile de muncă, am urcat pe excavatorul 03, am vorbit cu oamenii şi m-am bucurat să întâlnesc şi mulţi tineri. Excavatoristul, Alex, 24 de ani, mi-a spus că tot ceea ce îşi doreşte este să nu plece din ţară”, a arătat Burduja.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.